Hoe moet je wijn proeven?

Wijn proeven is een kunst die je met oefening en aandacht kunt beheersen. Of je nu een beginnende wijnliefhebber bent of al wat ervaring hebt, wij van Echte Heren zullen je helpen om het verfijnde van wijn te ontdekken. In deze blog krijg je antwoord op de vraag “hoe moet je wijn proeven?” In 5 simpele stappen leren wij jou hoe je wijn moet proeven. Daarbij leer je ook waarom je moet wijnproeven en waar dit kan!  

Waarom moet je wijn proeven? 

Wat veel mensen denken, is dat wijn moet worden geproefd om te kijken of ze deze lekker vinden. De oorspronkelijke bedoeling van wijnproeven is het vast te stellen of de wijn vrij is van fouten of anderen tekortkomingen. Inmiddels zijn wijnmakers beter is staat om goede zorgt te bieden tijdens de productie en hebben restaurants betere opslagplekken. Fouten in de wijn zijn daarom gelukkig schaars. Helemaal uitgesloten is dit dus niet. Een veel voorkomend probleem is kurk in de wijn. In uitzonderlijke gevallen kan er oxidatie of nagisting in de wijn voorkomen. Hoewel het veel wordt gezien als ritueel of gimmick is het daadwerkelijk verstandig om hiervoor de tijd te nemen en geconcentreerd te werk te gaan.  

hoe moet je wijn proeven wijn wordt ingeschonken

Hoe moet je wijn proeven: 5 simpele stappen 

Een veelgestelde vraag is: hoe moet je wijn proeven? Wil je zelf nou ook eens wijn controleren op fouten en andere tekortkomingen of ben je gewoon benieuwd hoe je wijn moet proeven? Dan hebben wij voor jou een stappenplan samengesteld die in 5 stappen vertelt hoe je wijn moet proeven. 

  1. Het visuele aspect: de kleur van de wijn: wanneer je een glas wijn voor je hebt, neem dan even de tijd om naar de kleur te kijken. Houd het glas tegen een witte achtergrond en observeer de tint. Is het een diepe robijnrode kleur of eerder lichtroze? De kleur kan veel vertellen over de druivensoort en de leeftijd van de wijn.
  2. De geur: aroma’s ontdekken: breng het glas naar je neus en ruik voorzichtig. Sluit je ogen en probeer de verschillende aroma’s te ontdekken. Ruik je fruitige tonen van bessen, bloemen of misschien zelfs wat kruiden? Dit is het moment om te beginnen met proeven! 
  3. De eerste sip: neem een kleine slok en laat de wijn de gehele tong bedekken. Probeer de textuur te voelen. Is het licht en verfrissend of juist vol en romig? Let op de smaak: proef je fruit, kruiden, hout of andere elementen? Laat de wijn even in je mond rusten voordat je doorslikt.
  4. De afdronk: hoelang blijft de smaak hangen: de afdronk is het laatste aspect van het proeven. Hoelang blijft de smaak in je mond hangen? Is het een korte, scherpe afdronk of juist een lange, ingewikkelde nasmaak? Dit kan je veel vertellen over de kwaliteit van de wijn.
  5. Herhaal en vergelijk: proef verschillende wijnen en vergelijk ze met elkaar. Merk je verschillen op? Misschien ontdek je een voorkeur voor bepaalde druivensoorten of regio’s. Blijf oefenen en geniet van het proces!
hoe moet je wijn proeven wijn wordt gewalst

Waar kan ik wijnproeven?  

Natuurlijk kun je thuis aan de slag met wijnproeven. Maar andere goede plekken zijn restaurants en wijnproeverijen. Een restaurant is een goede plaats om wat duurdere wijnen te proberen. Vaak hebben deze restaurants een sommelier, die kan helpen bij het uitleggen van de wijnen en het controleren hiervan. Bij een wijnproeverij kun je zelf veel verschillende soorten wijn proeven. Ook hier kun je uitleg krijgen over hoe je wijn moet proeven.  

Hoe moet je wijnproeven in de praktijk! 

Je hebt nu de theorie dus hoogstens tijd om dit nu in de praktijk te brengen! Wijn proeven is een persoonlijke ervaring, dus neem de tijd en laat je zintuigen leiden. Ontwikkel je eigen smaak en geniet van de rijke wereld van wijn. Hoe moet je wijnproeven is dus nu voor jou helemaal bekend! Santé! 🍷 

Ben je nu toch meer van het bier bekijk dan ook eens: echte bierliefhebbers.

up