Zelf een auto importeren uit het buitenland

Als je overweegt om zelf een auto te importeren, dan ben je niet de enige. Steeds meer mensen kiezen ervoor om zelf een auto te importeren uit het buitenland. Het kan financieel aantrekkelijk zijn en je hebt meer keuze uit verschillende merken en modellen. Wij van Echte Heren leggen het stap voor stap uit, wat jij kan verwachten bij het proces van zelf een auto laten importeren.

Stap 1: de auto vinden en onderzoek doen

De eerste stap van het proces “zelf een auto laten importeren” is natuurlijk het vinden van jouw droomauto. Kijk op internationale websites, in autobladen of neem contact op met gespecialiseerde importeurs. Houd daarbij wel rekening met:

Budget: naast de aankoopprijs van de auto moet je ook rekening houden met importkosten, zoals transport, BPM, keuring en tenaamstelling.

Model en uitvoering: zorg ervoor dat het model en de uitvoering in Nederland is toegestaan en voldoet aan de Nederlandse wet- en regelgeving. Het is namelijk jammer als je daar later pas achter komt.

Conditie: laat de auto controleren op eventuele schade of mankementen. Het is verstandig om vragen naar een gedocumenteerde onderhoudshistorie zodat je precies weet wat er is vervangen aan de auto.

 

Stap 2: koop en transport

Wanneer je de perfecte auto hebt gevonden, begint het proces van zelf een auto importeren echt. Het is tijd om te kopen! Maak duidelijke afspraken over de betalingsvoorwaarden en het transport. Je kunt de auto zelf ophalen of laten transporteren door een gespecialiseerd bedrijf. Houd rekening met de geldende invoerregels en documenten die nodig zijn voor transport. Voor het invoeren van je auto in Nederland heb je namelijk verschillende documenten nodig, zoals:

Koopcontract: belangrijk om het originele koopcontract met alle details van de auto en de koopprijs te bewaren.

COC-document: met deze Conformiteitscertificaat kun je aan tonen dat de auto voldoet aan de EU-voorschriften.

 

Stap 3: BPM-aangifte, keuring en kenteken

Bij een auto laten importeren uit het buitenland moet je in de meeste gevallen BPM (Belasting van Personenauto’s en Motorrijtuigen) betalen. De hoogte van de BPM is afhankelijk van de CO2-uitstoot en de waarde van de auto. Wil je weten wat jij aan BPM moet betalen dan kun je dat berekenen op de website van de Belastingdienst. Na betaling ontvang je een BPM-aanslag die je moet voldoen.

Voordat je met je auto de weg op mag, moet deze gekeurd worden bij de RDW (Dienst Wegverkeer). Tijdens de keuring wordt de auto gecontroleerd op technische staat en veiligheid. Wanneer de auto is goedgekeurd, kun je bij de RDW de auto op jouw naam zetten. Hiervoor heb je het kentekenbewijs, BPM-aanslag en een tenaamstellingsformulier voor nodig.

Zodra je auto op Nederlands kenteken staat, is het verplicht om een WA-verzekering af te sluiten. Dit kan online of bij een verzekeringsmaatschappij worden gedaan.

 

Auto laten importeren

Dit waren enkele stappen uit het proces van zelf een auto importeren. Onthoud dat elk proces niet altijd hetzelfde loopt, en dus langer of sneller kan gaan. De belangrijkste dingen die jij kan tegenkomen wanneer jij van plan bent om zelf een auto te laten importeren hebben we voor jou benoemd. Wij hopen dat we met deze tips jou niet hebben weerhouden om toch zelf een auto te importeren, dus goodluck!

up