5 tips voor het vliegen met een drone
5 min
25 januari 2024
1 oktober 20243 minLois
Hardlopen in het bos, voetballen met je vrienden of basketballen op hoog niveau; allemaal sportieve activiteiten die goed voor je zijn. Helaas komen hier af en toe ook blessures bij kijken. Je struikelt over wat takken in het bos of je komt tijdens de voetbal in een hard duel terecht. Voor je het weet lig je er weer zes weken uit door een enkel blessure. Blessures komen veel voor, maar wat zijn nou eigenlijk de meest voorkomende sportblessures? Wij zetten ze voor je op een rijtje!
Het maakt niet uit of je voetbalt in een vriendenteam of echt fanatiek sport op hoog niveau, een risico op blessures is er altijd. Er zijn heel veel sportblessures die je kunt oplopen, maar er zijn er wel een aantal die vaak terugkomen. Ben jij nou benieuwd wat de meest voorkomende sportblessures zijn? Lees dan snel verder!
In de sportwereld komen knieblessures geregeld voor. Dit wordt meestal veroorzaakt door ongecontroleerde bewegingen, overbelasting of een valpartij. Dit gebeurt veel bij bijvoorbeeld voetballers die met elkaar in duel gaan, hardlopers die hun knie overbelasten of wielrenners die vallen. Vaak scheuren de meniscus en/of de kruisbanden of ontstaat er een lopersknie. Het is natuurlijk moeilijk om deze meest voorkomende sportblessure helemaal te voorkomen, maar je kunt de kans wel verlagen. Het kan helpen om regelmatig krachtoefeningen te doen om de knie extra sterk te maken.
Naast de knieblessure, is een verstuikte enkel ook zeker één van de meest voorkomende sportblessures. Het kan iedereen overkomen. Je hoeft maar één misstap te maken en je kunt je enkel verzwikken. Dit hoeft niet meteen een enorme blessure te zijn. Je kunt je enkelbanden ook oprekken zonder daar per se een lange periode last van te hebben. Het zou wel kunnen gebeuren dat er scheurtjes ontstaan in de banden. Dan heb je er waarschijnlijk meer last van en duurt de revalidatie langer.
Wat kan je het best doen om een verstuikte enkel te voorkomen? Het begint vaak bij een goede warming-up. Je kan de kans op een enkel blessure verlagen door een combinatie van stevige sportschoenen, eventueel compressiesokken en krachtoefeningen voor je enkel.
Zweepslag is een scheur in de kuitspier en ontstaat vaak bij het plotseling en krachtig aanspannen van de kuiten. Denk bijvoorbeeld aan het krachtig aanzetten tijdens een sprint. De pijn van deze veelvoorkomende sportblessure wordt vaak omschreven alsof er iemand met een zweep tegen je kuit slaat. Vandaar ook de naam. Ook de kans op zweepslag kan je verlagen door een goede warming-up te doen. Je denkt vaak dat het niet nodig is en dat je zonder goede warming up ook wel dat sprintje kan trekken, maar probeer altijd eerst vijf minuten warm te lopen. Dit verlaagt de kans op zweepslag al enorm. Daarnaast kan het helpen om de training rustig op te bouwen.
Shin splints of terwijl, scheenbeenklachten, komen vooral veel voor bij hardlopers. Deze blessure ontstaat bijvoorbeeld als zij hun trainingsroutine aanpassen of op een andere ondergrond gaan lopen. Je voelt dan scherpe steken langs je scheenbeen. Om deze veelvoorkomende sportblessure te voorkomen, is het belangrijk om goede hardloopschoenen aan te schaffen. Ook moet je proberen om plotseling een grote toename in trainingsintensiteit te vermijden. Bouw de trainingen rustig op en je zult de kans op shin splints enorm verlagen.
Een hamstringblessure is ook één van de meest voorkomende sportblessures. Deze komt voornamelijk voor bij voetbal. Het gaat hier dan vooral om een verrekking of het afscheuren van de hamstring. Over het algemeen ontstaat deze blessure in het begin van het seizoen. Je spieren zijn na de zomerstop niet meer zo getraind als eerst, waardoor deze blessure kan ontstaan. Als je dan eindelijk weer sportief bent begonnen met voetballen, wil je deze blessure natuurlijk niet oplopen. Je wilt gewoon lekker blijven voetballen. Om deze blessure te voorkomen is het goed om spierversterkende oefeningen te doen. Hierdoor behouden je spieren kracht en zal de kans op een hamstringblessure afnemen.
De tenniselleboog is de laatste in het rijtje meest voorkomende sportblessures. Bij een tenniselleboog is het weefsel in je elleboog ontstoken. Dit komt vaak doordat de elleboogpezen herhaaldelijk belast worden, zoals bij tennis en golf. Naast de tenniselleboog bestaat ook de golfelleboog. Ook hierbij is het elleboogweefsel ontstoken, maar bij een golfelleboog is de binnenkant van de elleboog aangedaan. Bij een tenniselleboog is dit de buitenkant. Wist je dat ervaren tennissers juist vaker een golfelleboog hebben en ervaren golfers juist een tenniselleboog? Dat verwacht je vast niet! Om een tenniselleboog en/of een golfelleboog te voorkomen is het belangrijk om de juiste technieken te gebruiken en goede schoenen, rackets en andere uitrusting aan te schaffen.
Ondanks dat sporten heel goed voor je is, is het belangrijk om voorzichtig te doen. De veelvoorkomende sportblessures gaan vaak hand in hand met slechte schoenen of een slechte warming-up. Probeer dat dus altijd te vermijden! Nu wij de meest voorkomende sportblessures voor je op een rij hebben gezet, is het aan jou om deze te voorkomen! Wil jij nou meer lezen over dit soort onderwerpen? Houd dan onze blogs in de categorie sport in de gaten!
Gerelateerde artikelen