Hardlopen in de winter: welke hardloopkleding is geschikt?

Wanneer de dagen korter worden en de tempratuur gaat dalen komen we echt in het winterseizoen. Als ervaren of net startende hardloper wil je natuurlijk het liefst het hele jaar door hardlopen. Hardlopen in de winter vereist andere hardloopkleding dan in de zomer. Wil jij zelfs met lage tempraturen comfortabel hardlopen? Dan voorzien wij jou graag van een aantal tips voor hardloopkleding winter zodat jij goed voorbereid de deur uitgaat.

Hardloopkleding winter is essentieel

Voor een goede hardloopsessie is hardloopkleding voor de winter essentieel. Ervaren en snelle hardlopers kunnen veel luchtiger gekleed gaan dan beginnende hardlopers in de winter. Vaak hebben beginnende hardlopers een lager tempo en hebben zij meerdere wandelpauzes, hierdoor koel je een stuk sneller af. Laagjes is dan een must!

We nemen de verschillende benodigdheden voor het hardlopen in de winter met je door:

  1. Muts: ongeveer 40% van je lichaamswarmte verdwijnt via je hoofd. Een goede muts is daarom zeer verstandig om te dragen op koude dagen.
  2. Laagjes: hoe meer laagjes je draagt, hoe beter je geïsoleerd bent. Het is daarbij wel belangrijk dat je als eerste laag kiest voor een goed vocht afvoerend shirt. Zo blijf je droog en voorkom je afkoeling. Over de baselayer draag je dan bijvoorbeeld een jacket die de wind tegenhoudt. Op basis van de tempratuur kun je ervoor kiezen om 2, 3 of meer lagen te dragen.
  3. Handschoenen: koude handen zijn niet fijn, met koude tempraturen zullen extremiteiten sneller afkoelen dan de rest van je lichaam. Met handschoenen houd je je handen lekker warm tijdens het hardlopen in de winter.
  4. Buff: snijdende koude wind? Dan is een buff of een sjaal ook aan te raden voor een comfortabel rondje hardlopen.
  5. Warme sokken: net zoals je handen, koelen je voeten ook sneller af dan de rest van je lichaam. Sokken met een natuurlijke thermoregulatie zorgen ervoor dat je comfortabel kan blijven hardlopen.

Meer tips voor hardlopen in de winter

– Hardlopen in de sneeuw: wanneer je gaat hardlopen in de sneeuw kun je het beste kortere passen maken. Zo kun je jezelf makkelijker corrigeren als je bijna uitglijdt. Wil je de kans op uitglijden verminderen? Kies dan voor trail running schoenen, deze bieden meer grip op zachte ondergronden.

– Voldoende drinken: ondanks dat de tempratuur in de winter lager is, verlies je alsnog veel vocht door het zweten. Ook op koude dagen moet je daarom voldoende blijven drinken!

– Hardloopkleding met reflectie: met reflecterende hardloopkleding winter word je beter gezien door andere weggebruikers omdat het in de winter vaak snel donker is.

– Vaseline op je gezicht: is het echt koud buiten? Dan kan een laagje vaseline op je gezicht als extra isolatielaag werken. Je gezicht voelt dan een stuk minder koud tijdens het hardlopen in de winter.

 

Dus schrijf je nu direct in voor dat hardloopevenement, ga bij dat loopgroepje bij jou in de buurt of ren lekker alleen een rondje in de ochtend. Met de juiste hardloopkleding winter kun jij het hele jaar door lekker hardlopen!

up