Is de BeNeLiga een goed plan?

Een veelbesproken onderwerp op voetbalgebied in de Benelux is de fusie tussen de Nederlandse en Belgische competities, ook wel de BeNeLiga. Dit hield in dat de top 6 clubs van België en de top 6 clubs van Nederland een competitie zouden starten, waar de (topclubs) van beide competities tegen elkaar zouden strijden. Dit zou moeten zorgen voor een spannende competitie en wedstrijden met een hoger niveau. In plaats van AZ – RKC Waalwijk zou dit AZ – KAA Gent kunnen worden. Dat klinkt erg positief voor de neutrale kijker, en dat was het misschien ook wel. Maar hoe zou dat verder gaan met de lager presterende Belgische en Nederlandse clubs.

Waarom is het geen goed idee?

De lager spelende clubs in Nederland en België hebben vaak kleinere stadions die vaak vol zitten, maar soms ook niet. Een wedstrijd tussen Fortuna Sittard en Ajax is dan ook een van de belangrijkste voor deze club. De meeste mensen willen toch liever dat hun club tegen een van de besten speelt, omdat de kwaliteit dan simpelweg hoger is. En dat is wel leuker om te kijken natuurlijk!

Tweede BeNeLiga

De tweede BeNeLiga zou dan ook een hoger niveau krijgen, zo komen dus clubs als SC Heerenveen in de Tweede Liga. Dat is natuurlijk erg nadelig voor een club als Heerenveen, want die zouden in een goedlopend seizoen in de Eredivisie nog wel de Conference League kunnen halen. Maar dit loopt bij de inschakeling van de BeNeLiga voor clubs als Heerenveen natuurlijk helemaal stuk. En dat is erg balen; niet elke club profiteert van de BeNeLiga en dat moet natuurlijk anders.

Concluderend lijkt de BeNeLiga voor topclubs aantrekkelijk, maar voor lager presterende teams en hun fans brengt het uitdagingen met zich mee. Een evenwichtige aanpak is essentieel voor succes in het voetbal.

up