Padel, hoe werkt het?

Je hebt vast de nieuwe trend in de racketsport gehoord namelijk: padel. De racketsport is nu sinds een aantal jaar razend populair geworden. De sport wordt recreatief, maar ook zeker competitief gespeeld. Maar padel, hoe werkt het? De racketsport komt van oorsprong uit Mexico en is in 1969 bedacht door rijk zakenman Enrique Corcuera in de badplaats Acapulco. De sport heeft enorm veel weg van tennis en dat is ook niet zo gek. Enrique had het plan een tennisbaan te laten bouwen op zijn terrein. Helaas was daar niet genoeg ruimte voor dus liet hij een kleiner veld bouwen en bedacht de racketsport ‘padel’. Door de muren lijkt het op een mix van tennis en squash. De grote vraag luidt nu nog: Padel, hoe werkt het? En wat zijn de padel basisregels?

Basisregels padel

Een padelveld is ongeveer 75% van een tennisveld. Het veld is 10 meter bij 20 meter en is omringd door muren van 3 tot 4 meter. Het spel wordt gespeeld met vier spelers die twee tegen twee spelen. De spelregels lijken erg veel op die van tennis, hieronder lees je de belangrijkste padel basisregels:

  • De glazenmuur en het hekwerk mogen gebruikt worden;
  • De bal mag maximaal één keer de grond raken;
  • Je mag vóór of na de stuit terug spelen;
  • De bal moet één keer stuiteren voordat het tegen het glas- of het hekwerk kaatst;
  • Als de bal buiten de kooi wordt geslagen, dan telt dat als punt. Tenzij hij buiten de kooi wordt teruggespeeld;
  • Bij opslag mag de bal niet hoger dan je navel komen en er moet diagonaal geserveerd worden;
  • Na elke oneven game wordt er gewisseld van kant.

Verschil tussen padel en tennis

Een veel gestelde vraag is: Wat is het verschil tussen padel en tennis? Padel en tennis hebben veel gelijkenissen, maar dat is op zich niet gek aangezien padel natuurlijk is afgeleid van tennis. Zo hebben padel en tennis allebei twee speelhelften die worden gescheiden door een net.

Daarnaast is er een zeer groot verschil in rackets. Een tennisracket is in zijn geheel groter dan het padelracket en heeft besnaard speeloppervlak. Het padelracket is in verhouding kleiner, ronder en heeft gaten in het speeloppervlak. De kop is ronder en groter, omdat het speeltempo van padel hoger licht.

Veel mensen denken dat een padelbal hetzelfde is als een tennisbal. Toch klopt dit niet. Je kan het amper zien, maar een padelbal is heel iets kleiner dan een tennisbal. Verder is de vulling van een padelbal anders dan die van een tennisbal. Een tennisbal heeft een hogere druk en dit maakt ook dat hij hoger kan stuiteren en sneller is. Een padelbaan gaat minder snel, omdat hij een lagere druk heeft. Dit zorgt ervoor dat je de bal beter kan plaatsen, doordat de bal langer contact heeft met het racket.

Padel, hoe werkt het…….?

Je weet nu hoe padel werkt, de padel basisregels en het verschil tussen padel en tennis. Hoog tijd dat jij nu ook meedoet met deze sportieve trend! Wanneer de vraag: “padel hoe werkt het?” voorbijkomt, weet jij daar antwoordt op!

Inhoudsopgave

twitterfacebooklinkedin
up