Wat is snooker?

Snooker spelen is meer dan alleen een sport; het is een beproeving van precisie, strategisch inzicht, en geduld. Maar wat is snooker? Snooker is een biljartspel voor twee spelers of twee ploegen. Als je meer wilt weten over snooker, of simpelweg wat de spelregels zijn. Dan ben je bij Echte Heren aan het juiste adres. Wij laten jou de fascinerende wereld van snooker zien, waarbij we dieper induiken hoe je snooker speelt, wat de regels zijn en hoe de snooker punten worden geteld. 

 

Wat is snooker: de geschiedenis

Snooker is een vernieuwde versie van biljart dat al in 15e eeuw is ontstaan. Het is een cue sport die voor het eerst in de late 19e eeuw in India werd gespeeld door Britse soldaten. De Britse soldaten bedachten nieuwe variaties op het populaire spel biljarten. Vermoed wordt dat de kolonel Charles Neville Chamberlain de bedenker is van het spel snooker. Zijn voorstel om gekleurde ballen aan een soortgelijk biljartspel aan te brengen bleek een schot in de roos. In het begin van de 20e eeuw was het spel overgewaaid naar Europa. Vervolgens groeide het uit tot een populaire sport over de hele wereld, met professionele toernooien en een toegewijde fan basis.  

Spelregels snooker

In het snookerspel worden in totaal 22 ballen gebruikt: één witte cuebal die door beide spelers als speelbal wordt gebruikt, vijftien rode ballen met een waarde van één punten zes gekleurde ballen met waarden van twee tot zeven punten. De spelvolgorde van de ballen staat vast: spelers moeten afwisselend een rode bal potten gevolgd door een gekleurde bal. 

Een gepotte rode bal blijft in de pocket, terwijl een gekleurde bal, na te zijn gepot, eruit wordt gehaald en teruggeplaatst op tafel. Nadat alle rode ballen gepot zijn, worden de gekleurde ballen gepot. Hierbij is de volgorde van potting: van de lichtste naar de donkerste kleur: geel, groen, bruin, blauw, roze en ten slotte zwart. Vanaf dit moment blijven ook de gekleurde ballen in de pockets na te zijn gepot. 

De partij wordt afgesloten zodra de zwarte bal is gepot of wanneer het, op basis van de overgebleven ballen op tafel, voor de achterliggende speler onmogelijk is geworden om de score van de leidende speler in te halen. De speler met het hoogste puntentotaal aan het einde van de partij wordt als winnaar uitgeroepen.  

Andere puntentelling dan bij Biljarten

Per bal verschilt het aantal punten aanzienlijk met dat van biljarten. Waarbij biljarten geen punten telt per bal, tel je bij snooker wel punten per bal.  

  • Rood – 1 punten
  • Geel – 2 punten
  • Groen – 3 punten
  • Bruin – 4 punten
  • Blauw – 5 punten
  • Roze – 6 punten
  • Zwart – 7 punten

Wat is snooker wereldkampioenschap?

Het is ontstaan al heel vroeg in 1927 en is het belangrijkste toernooi in de snookerwereld. Maar wat is snooker wereldkampioenschap? Het Snooker wereldkampioenschap is het meest prestigieuze toernooi in de professionele snookerwereld. Spelers moeten zich door een kwalificatieproces heen werken of hoog genoeg op de wereldranglijst staan om direct geplaatst te worden voor het hoofdtoernooi. Het wordt jaarlijks gehouden en trekt de beste spelers van over de hele wereld aan 

Het toernooi wordt gehouden midden in April en eindigt op de eerste maandag van mei. Het toernooi wordt georganiseerd door de WPBSA. De allereerste winnaar is Joe Davis in 1927’ en de meest recente Luca Brecel 2023’. 

Wat is snooker, jij weet het!

Jij weet nu alles over de geschiedenis van snooker en de spelregels. Dus, als je ooit een snookertafel tegenkomt, weet je nu waar het allemaal om draait. Veel plezier en laat die ballen rollen! 🎱 

 

up