Tips voor beter slapen

Goed slapen is erg belangrijk. Wanneer je een tijdje slecht slaapt, merk je dat aan je gezondheid en welzijn. Gevolgen van slecht slapen zijn onder andere verminderde concentratie, een verzwakt immuunsysteem, gewichtstoename en een verhoogt risico op gezondheidsproblemen. Gelukkig hebben wij een aantal tips voor beter slapen, zodat jij een betere nachtrust zal ervaren.

Slaapomgeving

Een van de belangrijkste tips voor beter slapen is een ontspannende slaapomgeving. Een ontspannende slaapomgeving is zeker een belangrijk element om goed en diep te kunnen slapen. Daarom raden wij een donkere, koele en stille slaapkamer aan. Overweeg dus om verduisterende gordijnen aan te schaffen als het bij jou erg licht is. Zijn er veel omgevingsgeluiden te horen in jouw slaapkamer? Dan kunnen oordopjes ook goed helpen.

Matras, kussen, beddengoed en dekens

Bij je slaapomgeving hoort natuurlijk ook het bed waar je op slaapt. Een comfortabel matras dat past bij jouw slaaphouding en voorkeuren is enorm belangrijk. En wist je dat een matras ongeveer 8 jaar meegaat? Daarna is deze vaak toe aan vervanging om klachten te voorkomen. Naast een goed matras heeft een kussen ook veel invloed op jouw slaap. Bij onze tips voor beter slapen kan dan het aanschaffen van een goed matras en bijpassend kussen niet ontbreken. Voor advies bij het aanschaffen van een matras of kussen kun je het beste bij een speciaalzaak naar binnen gaan voor persoonlijk slaapadvies

Daarop aansluitend heeft beddengoed ook invloed op jouw slaap. Kies voor ademend beddengoed en zorg voor geschikte diktes voor elk seizoen. Zo kun je de temperatuur in bed goed reguleren.

Slaaproutine

Een consistente slaaproutine draagt bij aan beter slapen. Probeer daarom elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op te staan. Ook in het weekend! Met een consistente slaaproutine zorg je ervoor dat jouw biologische klok wordt gestabiliseerd. En dat verbetert jouw slaapkwaliteit.

Regelmatig bewegen

De vierde tip voor beter slapen is: regelmatig bewegen. Intensieve trainingen raden we aan om te vermijden vlak voor het slapen gaan. Maar lichte lichaamsbeweging zoals wandelen kan helpen om stress te verminderen en jouw lichaam voor te bereiden op een betere nachtrust.

Eet niet te veel voor het slapen

Voor het slapen gaan raden wij aan om zware maaltijden te vermijden. Dit kan jouw spijsvertering verstoren en hierdoor zal je minder prettig slapen. Lichte snacks kan je prima eten voor dat je gaat slapen.

Matig alcohol en cafeïne gebruik

En de laatste tip voor beter slapen: dit is misschien een open deur, maar cafeïne en alcohol hebben een negatieve invloed op je slaap. Beperk daarom het gebruik van deze twee voor het slapen gaan. Vaak wordt er gedacht dat alcohol een kalmerend effect heeft en je daardoor lekker slaapt, dat is helaas niet waar. De kwaliteit van je slaap verminderd namelijk enorm door grote hoeveelheden alcohol. Waardoor je uiteindelijk niet uitgerust wakker wordt, ondanks dat je misschien wel 8 uur hebt geslapen.

 

Hopelijk helpen deze tips voor beter slapen jou bij het krijgen van een betere nachtrust. Slaaplekker!

up