Zelf band plakken in 6 stappen!

Heb je ooit een lekke band gehad tijdens een fietstocht en wist je niet hoe je die moest plakken? Zie je op tegen het zelf fietsband plakken en zie je vooral op tegen het achterband fiets plakken? Maak je geen zorgen, want wij van Echteheren.nl hebben voor jou een stappenplan gemaakt. Volg deze stappen en je zult nooit meer hulpeloos aan de kant staan want zelf band plakken wordt nu een eitje!  

 

Wat zijn de benodigdheden voor zelf fietsband band plakken?

Voordat je begint met zelf fietsband plakken, is het belangrijk dat je de juiste materialen hebt zoals een fietspomp, bandenlichters, een plakset, en eventueel een nieuwe binnenband. Tot slot is het handig om een bakje water te hebben om het lek te vinden.   

 

Zelf band plakken stappenplan: 

Stap 1: Lekke band loshalen 

Om te beginnen met zelf een fietsband plakken, moet je eerst het wiel met de lekke band van je fiets halen. Bij een achterband fiets plakken, zul je ook de ketting moeten losmaken. Zorg ervoor dat je fiets op zijn kop staat of op een fietsenstandaard, zodat je makkelijker bij het wiel kan.  

Stap 2: Binnenband verwijderen 

Gebruik de bandenlichters om de buitenband van de velg te halen. Doe het voorzichtig en beschadig de velg of band niet. Als de buitenband los genoeg is, kun je de binnenband eruit halen. Noteer waar de binnenband zat ten opzichte van de buitenband, zodat je later kunt controleren op scherpe voorwerpen.  

Stap 3: Het lek vinden 

Om het lek te vinden, kun je de binnenband oppompen en luisteren waar de lucht ontsnapt. Een andere manier is je band door bak water halen en kijken waar luchtbellen ontstaan. Wanneer je het lek hebt gevonden markeer je deze.  

Stap 4: Zelf band plakken 

We komen nu bij de belangrijkste stap van het zelf band plakken. Laat de binnenband leeglopen. Gebruik schuurpapier uit je plakset om plek op te schuren. Dit zorgt dat de lijm beter hecht. Doe een dunne laag lijm op het opgeschuurde plek en wacht paar minuten tot de lijm plakkerig wordt. Plak vervolgens de plakker stevig over het lek en druk goed aan. Let erop dat er geen luchtbellen of vouwen onder plakker zitten.  

Stap 5: Binnenband terug in buitenband 

Controleer buitenband op scherpe objecten. Voel met je vingers langs binnenkant en bekijk daarna grondig buitenkant van de band. Als je iets vindt, verwijder dit dan voorzichtig. Daarna plaats je het geplakte deel van de binnenband terug in buitenband en breng je de buitenband terug in velg. Dit kan even lastig zijn, maar geef niet op.  

Stap 6: Wiel terug op fiets plaatsen 

Wat je nu hebt gedaan is succesvol zelf een fietsband plakken! Het is nu tijd om het wiel weer op de fiets te zetten. Bij een achterband fiets plakken is het belangrijk dat je de ketting juist terugplaatst. Wanneer het wiel stevig vastzit, gebruik je de fietspomp om de band op juiste spanning op te pompen.   

 

Zelf voor- en achterband fiets plakken is eenvoudig!  

Door deze stappen te volgen, ben je in staat om zelf een band te plakken, zowel jouw voorband of achterband fiets plakken is een eitje met dit stappenplan. Vergeet niet “vertrouwen is goed, controleren is beter”: check voor je vertrekt of je niks geks ziet!

up