Met deze tips kan jij makkelijk eiwitten binnen krijgen

Wil jij makkelijk eiwitten binnen krijgen, maar heb je geen idee op welke manier? Laat mij je helpen met een aantal effectieve tips! Eiwitten zijn belangrijke voedingsstoffen voor ons lichaam en zijn onmisbaar voor een gezonde levensstijl. Waarom? Je hebt proteïne nodig voor spierherstel- en opbouw, ondersteuning van je immuunsysteem en een verbeterde stofwisseling in je lichaam. Het maakt niet uit of je nou een topsporter bent, regelmatig naar de sportschool gaat of helemaal geen sport beoefent, voldoende eiwitten zijn essentieel voor iedereen. Allemaal leuk en aardig, maar hoe krijg jij ze makkelijk binnen? Dat vertel ik je nu!

Voedsel met meeste eiwitten

Er zijn veel manieren en momenten waarop je voedsel met de meeste eiwitten gemakkelijk binnen kunt krijgen. Het is aan jou hoeveel moeite je wilt doen voor lekkere maaltijden vol eiwitten, maar er zijn altijd genoeg opties. Hieronder deel ik mijn tips met proteïne rijke producten die jij verdeeld over de dag kunt eten en/of drinken.

 

Proteïne rijke producten

1. De dag goed beginnen met een eiwitrijk ontbijt

Jouw ontbijt is gelijk een goede kans om je eiwitopname een boost te geven en de dag goed af te trappen. Je kan ervoor kiezen om een lekker roerei te maken, samen met een smoothie met banaan, spinazie en eiwitpoeder. Of ga voor Griekse yoghurt (of kwark) met havermout of noten en peulvruchten zoals: quinoa, chiazaad of linzen. Het ligt er maar net aan wat jij lekker vindt en proteïnepoeder is altijd een goede extra toevoeging.

2.  Makkelijk eiwitten binnen krijgen tijdens de lunch

Voor de lunch zijn er ook genoeg opties om je eiwitten op peil te houden. Eet bijvoorbeeld twee sneetjes volkorenbrood met flink wat kaas, een beker melk en twee eieren en je zit al snel aan 30 gram eiwit. Tijd en zin om een salade te maken? Ga dan voor linzensalade met feta en kruiden of quinoasalade met gegrilde kip en groenten. Of kies ervoor om tonijn, hummus of kipfilet op je crackers te doen of proteïne pancakes te maken. Wees creatief!

3. Proteïne snacks als lekker tussendoortje

Wanneer we het hebben over makkelijk eiwitten binnen krijgen, dan zijn snacks natuurlijk super handig. Denk aan eiwitrepen, een shake voor onderweg, hardgekookte eieren, kwark met fruit of een notenmix van amandelen en pinda’s. Zo houd je jezelf tussen de maaltijden door eenvoudig verzadigd.

4. Voedzame avondmaaltijden

Mensen zijn vaak bang dat ze alleen maar kip moeten eten, omdat dit het voedsel met meeste eiwitten is. Dit is helemaal niet nodig, want het is juist goed en lekker om te variëren. Kies daarom voor zalmfilet met quinoa of gegrilde kip met broccoli of spinazie. Een stuk vlees (van rund of kip) met rijst of (zoete) aardappelen en groenten is ook hartstikke lekker en eiwitrijk. Je hoeft jezelf echt niet te beperken door elke dag hetzelfde te eten.  Een gezonde levensstijl moet bovendien ook leuk en goed uit te houden blijven.

5. Plan je maaltijden en doe genoeg boodschappen

Waarschijnlijk heb je gewoon een fulltime baan of zijn er genoeg andere dingen waar jij je tijd in investeert, waardoor er weinig tijd overblijft voor het maken van goede maaltijden. Dan biedt meal prepping de perfecte uitkomst voor jou, om tijd te besparen en altijd gezonde maaltijden bij de hand te hebben. Makkelijk eiwitten binnen krijgen staat en valt met het goed plannen van jouw maaltijden en door genoeg boodschappen te doen? Heb je alles in huis? Dan is een eiwitrijke shake, snack of maaltijd ook binnen handbereik!

 

Voedsel met meeste eiwitten

Hoe bepaal ik mijn dagelijkse eiwitinname?

Hoeveel eiwitten jouw lichaam nodig heeft, is afhankelijk van je leeftijd lichaamsgewicht, sportactiviteiten en doelen. Over het algemeen wordt aanbevolen om tussen de 0,8 en 1,2 gram eiwit per kg lichaamsgewicht per dag in te nemen. Dit doe je met proteïne rijke producten en hangt samen met je levensstijl en of je spiermassa wilt opbouwen of “slechts” voldoende eiwitten wilt binnen krijgen. Sport je bijvoorbeeld veel en wil je groeien? Dan wordt al snel 1,6 à 2 gram eiwit per kg lichaamsgewicht tot je te nemen. Makkelijk eiwitten binnen krijgen helpt je om je doelen goed te behalen.

Makkelijk eiwitten binnen krijgen

Met behulp van deze blog heb je een aantal handige tips gekregen hoe jij makkelijk eiwitten binnen kan krijgen. Eet genoeg proteïne rijke producten en ga voor een gezonde levensstijl met vaste patronen. Spierherstel-en opbouw is belangrijk voor alle sporters onder ons en creatine kan hier ook een goede bijdrage in leveren. Lees meer van onze tips, om alles uit jouw sport en lifestyle te halen.

up