Droge worsten: alles over deze mannelijke borrelsnack!

Droge worsten, een snack die veel mannen heerlijk vinden bij een borrel. Het Europese product is in veel landen populair. Verschillende landen hebben hun eigen varianten ontwikkeld. Droge worsten zijn ontstaan als een manier van vleesconservering, voordat de koelkast uitgevonden was. Deze manier van vleesconservering is al eeuwenoud en een favoriet onder de mannen. Droge worsten worden vaak gegeten als snack of als onderdeel van een maaltijd. Wil je alles weten over de mannelijke snack? Lees dan verder, want Echte Heren vertelt je alles!

Hoe wordt droge worst gemaakt?

Hoe droge worsten gemaakt worden, kan variëren afhankelijk van tradities of recepten, maar vaak gaat het proces als volgt:

 1. Selecteren van kwalitatief vlees: dit is meestal varkensvlees, maar de worsten kunnen ook heel goed met rundvlees, lamsvlees of een combinatie van vlees gemaakt worden.
 2. Malen van het vlees en kruiden: het geselecteerde vlees wordt grof gemalen en gemengd met de gekozen kruiden. De kruiden en specerijen kunnen verschillen afhankelijk van de variant worst.
 3. Vullen: het gemalen en gekruide vlees wordt gevuld in darmen. Deze darmen kunnen darmen kunnen van een echt dier zijn, maar er kunnen ook kunstmatige darmen gebruikt worden. De darm houdt het vlees bij elkaar en beschermt het vlees tegen contaminatie door micro-organismen. Wist je dat de darm gevuld wordt met behulp van een worstenvuller? De worstenvuller zorgt ervoor dat het vlees gelijkmatig wordt verdeeld en dat het vlees compact wordt samengeperst in de darm.
 4. Fermentatie: tijdens het fermentatieproces worden suikers door bacteriën omgezet in melkzuur, wat er voor zorgt dat de smaak en textuur van de worst verder ontwikkeld. Dit proces enkele dagen tot enkele weken duren afhankelijk van het gewenst eindproduct.
 5. Drogen: tijdens het droogproces wordt de worst opgehangen in een koele en goed ventilerende ruimte. Tijdens de rijping verliest de worst vocht, wat de worst droger en harder maakt. Het droogproces kan enkele weken tot wel maanden duren. Afhankelijk van de gewenste structuur en smaak.
 6. Rijping: na het drogen worden de worsten vaak nog gerijpt voor extra smaak. Dit kan in dezelfde droogruimte of een andere ruimte waar tempratuur en vocht goed te meten is.
 7. Verpakken: na het drogen en rijpen zijn de droge worsten klaar om verpakt te worden.

Soorten droge worst

Zoals al eerder benoemd zijn er vele soorten van droge worst van over de hele wereld. Enkele voorbeelden van worsten zijn:

 • Groninger metworst (Nederland): deze Nederlandse specialiteit wordt gemaakt van varkensvlees gekruid met kruidnagel, foelie en nootmuskaat.
 • Gelderse rookworst (Nederland): deze traditionele Nederlandse worst wordt gemaakt van varkensvlees en wordt tijdens het roken boven beukenhout gehangen. De worst heeft een stevige consistentie en wordt vaak gegeten bij stamppot.
 • Salami (Italië): deze bekendste Italiaanse worst wordt gemaakt van varkensvlees en wordt gekruid met knoflook, peper en andere kruiden afhankelijk van de soort. Er zijn vele soorten salami, zoals: Milano, Genoa, Toscaans en Calabrese.
 • Chorizo (Spanje): deze bekende Spaanse worst wordt gemaakt van varkensvlees en wordt gekruid met vele specerijen, zoals paprika en knoflook. De mooie rode kleur heeft deze worst te danken aan de gerookte paprika die aan het vlees wordt toegevoegd.
 • Saucisson (Frankrijk): deze stevige droge worst wordt gemaakt van varkensvlees dat wordt gekruid met knoflook, peper en witte wijn. Deze worst maakt vaak onderdeel uit van een kaasplankje.
 • Peperoni (Verenigde Staten): deze Amerikaanse variant op salami wordt gemaakt van varkens- en rundvlees gekruid met paprika en peper. Peperoni is zeer populair als topping op pizza’s.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van soorten droge worst. Er zijn talloze verschillende soorten worsten over de hele wereld, met elk een eigen unieke smaak.

Droge worsten: één van de meest favoriete Echte Heren-snack!

Ben jij ook weg van droge worsten? Nou, dan ben jij niet de enige! Wij van Echte Heren zijn er ook dol op, de droge worsten liggen iedere VrijMiBo bij ons op de borrelplank! Wil je meer van die leuke blogs over eten lezen? Lees dan al onze foodblogs!

 

up