Loopband vs. buiten hardlopen

Hardlopen op een loopband of buiten hardlopen, wat is nou beter? Deze discussie is al jaren gaande. Zo is er een groep die voorstander zijn van de loopband en een groep die voorstander is van buiten hardlopen. Maar hardlopen op een loopband of buiten, kun je dat wel met elkaar vergelijken? Beide hebben hun eigen voordelen, op basis van deze voordelen kan jij voor jezelf bepalen wat jij beter vindt!

Verschil loopband en buiten lopen

In sommige situaties kan hardlopen op de loopband een stuk fijner zijn dan buiten hardlopen. Denk bijvoorbeeld aan slechte weersomstandigheden, extreme kou of hitte. Daarnaast kan het ook gemakkelijker zijn om voor de loopband te kiezen als je in een onbekende stad bent en hier de weg niet kent, maar toch wilt hardlopen.

Toch zijn er wel degelijk wat verschillen tussen hardlopen op een loopband vs. buiten hardlopen. Uit onderzoek blijkt dat de looptechniek van buiten hardlopen anders is dan op een loopband. Buiten hardlopen stimuleert de hamstrings en bilspieren meer omdat je genoeg kracht moet produceren om je af te kunnen zetten. Op een loopband hoef jij je minder hard af te zetten om vooruit te komen en gebruik je deze achterste spier dus minder.

Voordelen hardlopen op een loopband

– Een loopband is efficiënt en effectief: Het is een goede keuze als je niet veel tijd hebt om hard te lopen omdat je zelf kan starten en stoppen met hardlopen wanneer jij wilt. Het “rondje” hardlopen maak je dus zo lang als je zelf wilt!

– Een loopband brengt minder risico’s met zich mee: tijdens het lopen op een loopband heb je minder kans op risico’s die je wel tijdens het buiten hardlopen kan tegenkomen zoals aanrijdingen, vallen en verzwikken.

– Goed voor blessure herstel: omdat je een loopband kan instellen zoals je zelf wilt (helling/snelheid) kies je zelf de moeilijkheidsgraad. Daarnaast heeft het mechanische structuur van de band een lagere impact op je lichaam dan de buitengrond. Hierdoor is hardlopen op een loopband ook goed in te zetten tijdens blessure herstel.

– Geen last van weersomstandigheden: zoals net ook benoemd heb je bij het hardlopen op een loopband geen last van de wisselende weersomstandigheden zoals regen, wind of een brandende zon. Hardlopen op een loopband kan dus altijd!

Voordelen buiten hardlopen

– Meer spiergroepen gebruiken: wanneer je buiten gaat hardlopen gebruik je sommige spiergroepen meer dan op de loopband. Je moet namelijk wanneer je buiten hardloopt vaak lopen op oneffen terrein, stoepjes oplopen en van richting veranderen. Hierdoor ontwikkel je spieren die je niet of minder gebruikt bij het hardlopen op een loopband.

– Stimuleren van het brein: tijdens het buiten hardlopen stimuleer je jouw brein omdat de omgeving om je heen steeds verandert. Daarnaast heeft hardlopen in de natuur een positieve impact op jouw mentale gezondheid. Het is dan ook aangetoond dat buiten sporten een positief effect heeft op je geheugen en concentratievermogen.

– Voorbereiden op wedstrijden: door buiten te hardlopen kun jij je ook beter voorbereiden op hardloopwedstrijden. Stippel een route uit op een vergelijkbaar terrein, denk bijvoorbeeld aan heuvels, scherpe bochten en andere elementen die in de wedstrijdroute voorkomen. Dit kun je moeilijk na bootsen op een loopband.

– Vitamine D: tijdens het hardlopen buiten neem je vitamine D op. Genoeg vitamine D binnenkrijgen is belangrijk, een tekort kan verschillende gezondheidsproblemen opleveren.

Wat is beter?

Zoals je hebt gelezen hebben een loopband en buiten hardlopen beide hun eigen voordelen. Hierdoor is er niet één antwoord op de vraag wat is beter, een loopband of buiten hardlopen. Overweeg wat voor je de belangrijkste voordelen zijn of combineer een loopband met buiten hardlopen!

Gerelateerde artikelen

previous
next
Mooiste-golfbaan
Touwtje springen beginners
makkelijk eiwitten binnen krijgen
Mooiste-duikplekken-ter-wereld
Sporten die veel calorieën verbranden
Meest extreme sporten van de wereld
Padel hoe werkt het
Sporten op een lege maag
Wat is makkelijker wakeboarden of waterskien
Rug trainen zonder gewichten
F1-Wereldkampioenen
Wat doet zwemmen met je lichaam
indoor kartbaan
nieuwe formule 1 seizoen 2024
Wat te doen om kramp te voorkomen?
Beste hardloop oordopjes
Nederlands elftal fans
goede vishengel
de mooiste skigebieden van de Alpenlanden
Voetbalstadion Real Madrid
Meest beoefende sporten Nederland
WK Darten
legendarische voetbalschoenen
tips om meer te bewegen
Wat is snooker, man speelt aan snooker tafel met stok in zijn hand.
Verlaten stadion
Teams om in de gaten te houden voor het F1 Seizoen 2024
Champions League winnaars
BeNeLiga
Voordelen personal training
Hardlopen voor beginners
paintballen in nederland
waarom creatine gebruiken
zaalhockey stick en bal
waar mag je schieten met een luchtbuks?
hardlopen in de winter
up