Hoe kun je het beste carbid schieten

Carbidschieten is een jaarlijks fenomeen dat zich op oudejaarsdag afspeelt. Vooral in de buitengebieden van Nederland is dit ontzettend populair. De knal die veroorzaakt wordt, komt door een scheikundig proces. Hierbij reageert calciumcarbide (carbid) met water, waarbij acetyleengas ontstaat. Dit gas wordt in een afgesloten ruimte, zoals een melkbus, opgebouwd en vervolgens ontstoken. De resulterende explosieve reactie zorgt voor een luide knal en een visueel spektakel.

Het ritueel van carbidschieten is vaak verbonden met lokale tradities en samenzijn. Mensen verzamelen zich om te genieten van de spectaculaire knallen en de feestelijke sfeer. Het gebruik van melkbussen en de specifieke chemische reactie maken carbidschieten tot een uniek element van de Nederlandse oudjaarsviering.

Hoewel het carbidschieten een traditie is die door velen wordt gekoesterd, is het belangrijk om voorzichtigheid en veiligheidsmaatregelen in acht te nemen. Het gebruik van de juiste apparatuur, het opvolgen van lokale regelgeving en het vermijden van onveilige praktijken zijn essentieel om ervoor te zorgen dat het evenement op een verantwoorde manier wordt uitgevoerd.

 

Stap 1

je gooit 3 klompen carbid in een melkbus die goed stevig staat op een pallet.

stap 2

je doet ongeveer 50 ml water bij de stenen en zorgt dat een deel van de stenen onderwater is, dan druk je de bal er goed in.

stap 3

Laat het carbid en het water druk opbouwen dit moet je even laten sudderen. Dus niet na 10 seconden de vlam eronder maar ook niet 5 minuten wachten, Houd 1 minuut aan tot anderhalf. En dan knallen maar!

up