Zelf flammkuchen maken? Zo doe je dat!

Zelf flammkuchen maken, hoe doe je dat? Flammkuchen zelf maken is niet moeilijk! Echte heren vertelt je hoe het moet!

Van oorsprong is flammkuchen een Duits gerecht en komt uit de voormalig Duitse regio Elzas. Na de Tweede Wereldoorlog is Elzas teruggegeven aan Frankrijk en daarom wordt flammkuchen ook wel tarte flambée genoemd. Flammkuchen wordt gemaakt van dun brooddeeg en wordt belegd met crème fraîche, ui en spekjes. Van oorsprong werd het dunne brooddeeg gebruikt om te testen of houtovens wel op de goede tempratuur waren. Men legde dan een stuk dun brooddeeg in de oven. Als de tempratuur te hoog was dan vatte het deeg vlam, vandaar de naam ‘flammkuchen’ dat betekent namelijk letterlijk ‘brandende taart’. Later zijn ze dit deeg gaan beleggen en werd het als maaltijd geserveerd. Inmiddels kent flammkuchen vele varianten. Je kunt namelijk ook flammkuchen maken met zalm. Wil je zelf flammkuchen maken? Lees dan verder!

Wat is het verschil tussen flammkuchen en pizza?

Als je zelf flammkuchen wil maken, dan moet je wel het verschil weten tussen flammkuchendeeg en pizzadeeg! Veel mensen denken dat voor flammkuchen hetzelfde deeg als pizzadeeg wordt gebruikt. Ze zijn zeker verschillend. De grootste verschillen zijn:

  • Pizzadeeg is luchtiger en kan dik deeg zijn;
  • Flamkuchendeeg is flinterdun en ook erg krokant;
  • Pizzadeeg wordt gemaakt met gist en moet rijpen en rijzen;
  • Flamkuchendeeg wordt traditioneel gezien niet met gist gemaakt. Daarnaast hoeft het niet te rijzen en kun je het dus meteen afbakken.

Ook is het beleg heel anders. Het basis beleg van een pizza is vaak tomatensaus en kaas. Bij flammkuchen is dat vaak crème fraîche, ui en spek. Wil je dus zelf flammkuchen maken en wil je deeg kopen? Zoek dan naar echt flammkuchen deeg en niet naar pizzadeeg!

Vele verschillende varianten

Flammkuchen zelf maken is niet moeilijk. Tegenwoordig zijn er veel varianten flammkuchen. Zo kun je flammkuchen maken met zalm, geitenkaas, appel en nog veel meer. Als je zelf flammkuchen gaat maken kun je ervoor kiezen om zelf deeg te maken of gewoon te kopen. Als je ervoor kiest om deeg te kopen, dan kun je die gewoon in de meeste supermarkten gewoon in het koelvak vinden. De variaties op flammkuchen zijn eindeloos en aan te passen op ieder zijn eigen smaak en voorkeuren. Enkele varianten zijn:

  • Vegetarische flammkuchen: hierbij wordt het spek vervangen door groenten, zoals champignons, spinazie, courgette, paprika et cetera;
  • Vis flammkuchen: hierbij kun je flammkuchen maken met zalm, tonijn, garnalen of een andere soort vis die de voorkeur heeft. De spekjes worden dan vervangen door de vis;
  • Geitenkaas flammkuchen: als je flammkuchen zelf gaat maken is het ook heel lekker om de crème fraîche te vervangen voor geitenkaas en dan de spekjes weglaten of vervangen voor walnoten. Een beetje honing erbij en je hebt een heerlijke variant van flammkuchen;
  • Zoete flammkuchen: flammkuchen worden soms ook als dessert gegeten en dan worden de hartige toppings vervangen voor zoete toppings, zoals fruit, chocolade en andere zoetige lekkernijen. Ook geen verkeerde optie vinden wij!
  • Veganistische flammkuchen: het beleg van de flammkuchen is ook in veganistische/ plantaardige varianten te vinden wat veganistische flammkuchen zelf maken erg makkelijk maakt;
  • Exotische flammkuchen: bij deze variant worden exotische fruitsoorten en kruiden gebruikt, zoals mango, ananas, koriander, kerriepoeder et cetera. Dit geeft een unieke smaakervaring!
zelf flammkuchen maken echte heren

Zelf flammkuchen maken is niet moeilijk

Nu je weet waar flammkuchen vandaan komt, wat het verschil is met pizza en welke varianten er allemaal zijn, kun je mooi zelf flammkuchen gaan maken! Wil je nog blogs lezen over eten en lekkere recepten? Lees dan nu onze ‘food blogs!

up