Hoe maak ik een appeltaart?

Iemand verrassen met een heerlijke appeltaart? Of wil je jezelf trakteren op een lekker zoet hapje? Een appeltaart is een erg populaire taart variant in Nederland en België. De oorsprong van deze taart is niet bekend maar er zijn vele varianten te vinden over de hele wereld. Met ons recept maak je eenvoudig zelf de lekkerste appeltaart zoals je hem kent in Nederland en België. Ondanks dat je weinig bakervaring hebt of dat je nu denkt “hoe maak ik een appeltaart?”, wordt het sowieso een heerlijke taart. Lees snel verder zodat je snel onder het genot van een lekker kopje thee of koffie kan genieten van een appeltaart met slagroom!

Benodigdheden appeltaart

Voordat we je meenemen in de vraag “hoe maak ik een appeltaart”, nemen we eerst de benodigdheden voor een appeltaart met je door. Want zonder de juiste benodigdheden wordt het natuurlijk lastig om een appeltaart te bakken. De benodigdheden voor een appeltaart op een rijtje:

Deeg:

  • 150 g ongezouten roomboter
  • 400 g zelfrijzend bakmeel
  • 2 eieren (+1 eigeel voor het bestrijken van het deeg)
  • Snufje zout
  • 200 g kristalsuiker

Vulling:

  • 1,5 kg appels (jonagold/goudreinet)
  • 100 gram rozijnen
  • 1 el kaneel
  • 8 g vanillesuiker
  • 75 g kristalsuiker

Daarnaast kun je natuurlijk moeilijk een appeltaart maken zonder springvorm. Voor dit recept heb je een springvorm van 24 cm nodig. En een deegroller is ook een handig hulpmiddel bij het maken van een appeltaart. Eventueel kan je een mixer met deeggaren gebruiken om het deeg te mixen, maar dit kan ook met je handen.

Hoe bak je een appeltaart?

Als je alle benodigdheden hebt verzameld is het tijd voor het maken van een appeltaart. Maar hoe bak je een appeltaart? We nemen het stap voor stap met je door.

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Schil de appels en snijd ze in blokjes (groot of klein maakt niet uit!). Voeg bij de appelblokjes ook de kaneel, suiker (75 g), vanillesuiker en rozijnen toe. Het appelmengsel voor jouw appeltaart is nu klaar.
  3. Meng zelfrijzend bakmeel met het snufje zout en suiker.
  4. Voeg de twee eieren en de wat zachte boter toe aan het droge mengsel en maak er een deegbal van. Het is even flink kneden, maar uiteindelijk ontstaat er een mooie deegbal.
  5. Vet de springvorm in met wat boter of margarine.
  6. Leg ongeveer 1/3 van het deeg aan de kant. Met 2/3 van het deeg gaan we de bodem maken. Het gemakkelijkst is om eerst de deegbal helemaal uit te rollen tot een dunne plak en hem vervolgens in de ingevette springvorm te leggen. Bekleed de springvorm.
  7. Vervolgens leg je het appelmengsel in de beklede springvorm.
  8. Rol de rest van het deeg uit en maak er langwerpige stukken van. Verdeel deze delen over de bovenkant van de taart en maak er een leuk patroon van.
  9. Klop 1 eigeel los en bestrijk de bovenkant van de taart met het mengsel. Zo bakt jouw appeltaart mooi goudbruin.
  10. Je bakt jouw appeltaart in ongeveer 60 minuten gaar.

Appeltaart slagroom

Dit was het antwoord op de vraag “hoe maak ik een appeltaart?”. Helemaal niet zo ingewikkeld toch? Tijd om zelf een appeltaart te gaan bakken dus! En vergeet tijdens het uitserveren van de appeltaart de slagroom niet! En wil je helemaal uitpakken? Dan klop je uiteraard zelf de slagroom voor jouw appeltaart!

Geniet van je zelfgemaakte appeltaart. Eet smakelijk!

Gerelateerde artikelen

previous
next
Zelf pizza deeg maken
Hoe bak je de perfecte biefstuk
Belgisch bier
Pasta carbonara
Durf jij het zwaarste biertje aan
wat is de sterkste drank
zelf sushi maken recept
lekkerste broodje hamburger recept
snelle kip gerechten
hoe moet je wijn proeven glas wordt geproefd
up