Verlaten voetbalstadions in Duitsland

Duitsland telt veel verlaten stadions. Waar de stadions in Nederland vaak na het faillissement van de club door de staat worden weggehaald, is dit in Duitsland anders. In Nederland zijn er natuurlijk ook enkele te vinden, maar worden eigenlijk alle sportparken gebruikt. In Duitsland heeft een deel van de natuur de stadions vaak al overgenomen, en dit zorgt voor bijzondere plaatjes.

Ellenfeldstadion Neunkirchen

Het Ellenfeldstadion was jarenlang de thuisbasis van Borussia Neunkirchen in het Saarland. Deze club speelde onafgebroken van 1912 t/m 1963 in de Hoogste liga van Duitsland. Dit heette vanaf seizoen 63/64 de Bundesliga. Het stadion waar ze toch nu nog hun wedstrijden in spelen op het zesde niveau van Duitsland, heeft een bijzondere sfeer.

Stadion am Hermann Löns Weg

Een stadion dat is overgenomen door de natuur is het Hermann Löns Weg stadion. Dit was jarenlang de thuisbasis van Union Solingen. De club komt ook uit voor de stad Solingen, een klein stadje in het Ruhrgebied dicht bij de Nederlandse grens. Union Solingen speelde van 1975 t/m 1989 in de Bundesliga 2. Het seizoen van ’89 degradeerde Union Solingen naar de Regionalliga, en vanaf dat punt belandde Union Solingen in een neerwaartse spiraal en ging de club failliet om daarna weer opgekocht te worden en 22 jaar later weer failliet te gaan. Toch staat de blauw-gele tribune nog te schitteren langs het veld in Solingen.

Jahnstadion Marl

Het stadion van TSV Marl-Huls telde maar liefst 25.000 zitjes, maar nu lijkt het toch meer op het Schwarzwald dan op een stadion. TSV Marl-Huls heeft nooit op het hoogste niveau van Duitsland gevoetbald en zelfs niet eens op het tweede. Dit stadion werd ook voornamelijk gebruikt voor andere activiteiten dan alleen voetbal, vandaar de vele zitjes. Een bijzonder stadion met een bijzondere sfeer.

Südweststadion Ludwigshafen

Het Sudweststadion in Ludwigshafen is een groot stadion met een hoop verzakte tribunes. De voorlopende naam in de oorlog was het Adolf Hitler stadion dat na de oorlog op logische wijze snel werd veranderd in het Sudweststadion. De officiële capaciteit was toen 41.383 zitplaatsen en van 1983 tot 1989 speelde SV Waldhof Mannheim 102 Bundesliga-wedstrijden in het Sudweststadion. Vanwege de verbouw van hun eigen stadion was het Sudweststadion buiten SV Waldhof Mannheim geen thuisbasis, maar toch zijn er wel belangrijke wedstrijden gespeeld, zoals de finale van het Duitse voetbalkampioenschap tussen VfB Stuttgart en 1. FC Saarbrücken.

Duik in de verlaten geschiedenis van Duitse voetbalstadions, waar de natuur de regie heeft overgenomen. Van het historische Ellenfeldstadion tot het betoverende Südweststadion in Ludwigshafen, elk stadion vertelt een verhaal van glorie en vergetelheid. Ontdek de sporen van vervlogen wedstrijden en voel de bijzondere sfeer die deze eens levendige voetbaltempels nog steeds uitstralen. De verwilderde tribunes en verlaten velden vertellen het verhaal van clubs die ooit in de hoogste regionen van het Duitse voetbal schitterden. In deze verlatenheid schuilt een unieke charme en een herinnering aan vervlogen tijden.

Gerelateerde artikelen

previous
next
waar mag je schieten met een luchtbuks?
leuke dingen om te doen in barcelona
Verlaten stadion
Wat is snooker, man speelt aan snooker tafel met stok in zijn hand.
Tatra gebergte
waarom creatine gebruiken
Aanraders voor porto
nieuwe formule 1 seizoen 2024
Voetbalwedstrijd
Wat is makkelijker wakeboarden of waterskien
up