Tips voor het starten met een moestuin

Het starten met een eigen moestuin is natuurlijk superleuk, maar hoe begin je een moestuin? Er zijn best voorbereidingen die je moet treffen als je een goede moestuin wilt starten. Want waar ga je de moestuin plaatsen? Wanneer plant je de eerste zaadjes? Moet je extra voeding en water bijgeven? Allemaal vragen die van belang zijn voor een goede moestuin. Daarom geef ik jou de beste tips voor het starten met een moestuin. Zo geniet jij binnenkort van je eigen gekweekte wortels, aardappelen en boontjes.

Waarom een groentetuin beginnen?

Het starten met een moestuin wordt steeds populairder. Maar wat zijn de voordelen van een groentetuin beginnen? Ten eerste bespaar je met een eigen moestuin geld. Een zakje groentezaadjes is vele malen voordeliger dan dat je de hoeveelheid groente die je kan kweken in de winkel moet kopen. Daarnaast is een eigen moestuin natuurlijk ook goed voor het milieu. Er is namelijk minder transport nodig en ook verpakkingsmateriaal kan buiten beschouwing gelaten worden. En misschien wel het grootste voordeel van een eigen groentetuin beginnen: je hebt altijd verse groente en die zitten bordervol vitamines en mineralen!

Wanneer starten met moestuin?

Voordat je begint met een moestuin moet je goed nadenken over wat voor een soort moestuin je wilt starten. Ga je bijvoorbeeld planten in bakken/potten of ga je in de volle grond zaaien? Afhankelijk van de ruimte die je hebt in je tuin/balkon kan je een keuze maken die voor jou het meest praktische is. Wel is het belangrijk dat er op de plek van jouw moestuin ongeveer 6 uur zon aanwezig is en dat de moestuin niet midden in de wind staat. Zo bescherm je jouw planten.

Starten met een moestuin doe je in het voorjaar. Dan weet je namelijk zeker dat het niet meer gaat vriezen. Per soort groente of fruit die je gaat zaaien bekijk je wat de zaaiperiode is. Hou de aanbevolen zaaitijd aan voor een optimaal resultaat. Groente soorten die eenvoudig zijn om mee te beginnen zijn onder andere wortelen, courgette, uien, sla, en spinazie.

Tips eigen moestuin beginnen

Het starten met een moestuin vraagt dus vooral veel voorbereiding. Voor de perfecte moestuin zetten we nog een aantal tips op een rijtje:

  • De eerste stap is het verwijderen van onkruid en gras. Spit de grond goed om en voeg genoeg compost toe. Dit zorgt ervoor dat de bodem beschermt is tegen uitdrogen en bevriezingen.
  • Begin op tijd met het plannen van de groente die je wilt verbouwen. Maak een overzicht met wanneer welke groente gezaaid moet worden en waar in de moestuin je deze gaat plaatsen. Bij het maken van een moestuinplan hoort natuurlijk ook het aanschaffen van de juiste zaden.
  • Controleer of je groente eerst binnen moet voorzaaien. Sommige groente kan pas later naar buiten en kun je daarom beter eerst binnen voorzaaien.
  • Sommige groente hebben extra compost Denk bijvoorbeeld aan tomaat, paprika, prei en aubergine.
  • Houd genoeg ruimte tussen de plantjes. Op de verpakking van de zaden staat vaak wel vermeld hoeveel ruimte een plant nodig heeft.
  • Niet alles tegelijk zaaien. Wil je niet alle wortels tegelijk moeten oogsten (en opeten ;)), dan kun je beter eerst een rijtje wortels zaaien en twee weken later weer een rijtje. Zo hoef je niet alles tegelijk te oogsten en geniet je langer van je moestuin!
  • Let erop dat bij warm en zonnig weer jouw planten genoeg water krijgen! Maar te veel water is ook niet goed, liever wat vaker kleinere hoeveelheden dan in één keer een grote hoeveelheid

Tot slot is mijn laatste tip: begin niet te groot! Zo kun je jouw moestuin goed bijhouden en later eventueel uitbreiden.

Succes met het starten van een moestuin!

 

Gerelateerde artikelen

previous
next
Dry January
Goede actiefilm Netflix, backpacker zoekt iets in grot.
tips voor beter slapen
auto
Heren winterjassen
wintersport
E-reader voor- en nadelen
Beste mannen parfums
Beste draadloze speaker
Wat zijn de engste horror films
up