Tips om energie te besparen

Er zijn verschillende manieren om energie te besparen. Dit levert jou niet alleen lagere kosten op, maar je stoot hierdoor ook minder emissie uit! Zo draag je bij aan een beter milieu en verlaag je jouw kosten, win-win dus. Energie besparen is vaak minder ingewikkeld dan wordt gedacht. Daarom heb ik een aantal tips om energie te besparen op een rijtje gezet. En alle kleine veranderingen in jouw huishouden hebben al impact, dus bepaal welke tips om energie te besparen bij jouw huishouden passen.

Manieren om energie te besparen

  1. Vervang lampen voor LED verlichting: de aanschafsprijs van LED lampen is hoger, maar dit verdien je eenvoudig weer terug. In vergelijking met een gloeilamp of halogeenlamp is een LED lamp wel 75% tot 85% zuiniger.
  2. Energiezuinige apparaten gebruiken: apparaten die energiezuinig zijn hebben het label A+++. Het label A+ is een stuk minder zuinig dan dat vele denken, in sommige categorieën is dit zelfs het laatste label in de markt. Ondanks dat de aanschafsprijs van energiezuinige apparaten hoger is, verdien je dit terug in het stroomverbruik.
  3. Dicht kieren en tocht spleten: vooral in de winter zorgen kieren en spleten ervoor dat je de verwarming wat hoger moet zetten om het aangenaam warm te krijgen. Wil je de verwarming wat lager zetten en daarmee energie besparen? Dan is het dichten van kieren en spleten een goede manier om energie te besparen.
  4. Isoleren: naast het dichten van kieren en spleten is ook het isoleren van jouw woning een goede manier om de verwarming wat lager te kunnen zetten. Denk bijvoorbeeld aan dakisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie, maar ook dubbelglas houdt de warmte binnen en de kou buiten.
  5. Alleen ruimtes waar je veel bent verwarmen: een makkelijke manier om energie te besparen is het enkel verwarmen van ruimtes waar je veel bent. Denk bijvoorbeeld aan de keuken en woonkamer.
  6. Niet te heet wassen: een wasmachine verbruikt veel meer energie als je jouw was op een hoge tempratuur wilt wassen. Kies in plaats van 40 graden daarom voor 30 graden als dat mogelijk is met de soort was die je schoon wilt hebben.
  7. Voorkom sluipgebruik: veel apparaten gebruiken ondanks dat ze in stand-by modus staan nog veel energie. Een goede oplossing hiervoor is het gebruik van stekkerdozen. Hiermee schakel je eenvoudig alle apparaten uit, zonder alle stekkers uit het contact te halen.
  8. Kort douchen: je bespaart energie door minder lang te douchen, het opwarmen van een grote hoeveelheid water kost namelijk veel energie.

Welke energie besparingstips ga jij toepassen?

Na het lezen van alle energie besparingstips zit er vast een tip tussen die je goed kan toepassen binnen jouw huishouden. En onthoud, al pas je maar 1 tip toe, alles wat je doet is een stap in de goede richting! Met alle verschillende manieren om energie te besparen zie je dat de mogelijkheden voor het besparen van energie eindeloos zijn. Welke tips om energie te besparen ga jij toepassen?

Gerelateerde artikelen

previous
next
Heren winterjassen
Dry January
zakelijke etiquette
Beste draadloze speaker
tips om meer te bewegen
starten met een moestuin
werkplek inrichten thuis Echteheren
Top 5 duurste jachten
E-reader voor- en nadelen
Tips om energie te besparen
up