Het bestaat echt: het NK biertappen

Ja het bestaat echt! Het Nederlands Kampioenschap Biertappen. Ook dit jaar stonden er weer vele deelnemers klaar voor de felbegeerde titel: de beste biertapper van Nederland. Want biertappen is niet zomaar een handeling die je uitvoert, het vraagt echt om vakmanschap. In januari’24 stonden er maar liefst 49 deelnemers klaar om het beste biertje te tappen tijdens het NK biertappen. Deze deelnemers hadden de regionale voorrondes al doorstaan, het niveau was dus hoog!

Hoe win je het NK biertappen?

Er zijn verschillende onderdelen waarop beoordeeld wordt tijdens een NK biertappen: voorbereiden, tappen, presenteren en serveren. De opdracht die de finalisten meekregen tijdens de finale in 2024 was: twee fluitjes tappen, twee vaasjes tappen, één speciaal biertje tappen en tot slot één speciaal biertje uit een flesje schenken voor de jury. Op alle onderdelen worden punten toegekend door een vakjury. Het gaat daarbij om meer dan alleen het beste biertje tappen. Er wordt ook gekeken naar de passie voor het vak, het serveren en het contact met de gast. De finalist met de meeste punten wint het NK biertappen!

Winnaar NK biertappen 2024

In de maanden voor de finale van het NK biertappen waren er meerder regionale biertapwedstrijden door heel Nederland. Uit deze voorrondes hebben uiteindelijk 49 mensen zich geplaatst voor de NK biertappen finale op de vakbeurs Horecava. Deze werd georganiseerd in samenwerking met vier grote brouwers, Koninklijke Horeca Nederland, de Tapwacht en uiteraard Horecava. Op basis van de punten die zijn toegekend door de vakjury was in 2024 de absolute winnaar Ramon de Klein uit Winssen. Hij kan zich Nederlands Kampioen Biertappen noemen.

Hoe tap je het beste biertje?

Nu wil je natuurlijk zelf ook het perfecte biertje kunnen tappen. We geven je graag een paar tips mee! Een biertje tappen is meer dan alleen de tap openen. De eerste stap is het gebruiken van een schoon glas. Dit geeft het biertje een optimale smaak en zorgt ervoor dat het bier goed schuimt. Vervolgens is de hoek van het glas ten opzichte van de tap belangrijk. Hou je hem niet schuin genoeg, dan is er kans op veel schuim. De volgende stap is het helemaal openen van de tap, wanneer het glas bijna gevuld is richt je het glas langzaam naar een rechtopstaande positie. Je stopt met tappen wanneer het schuim de bovenkant van het glas nadert. Uiteraard serveer je het biertje direct om zo de versheid en koolzuurgraad te behouden. Geniet van je biertje!

Gerelateerde artikelen

previous
next
Heren winterjassen
zakelijke etiquette
E-reader voor- en nadelen
NK biertappen
koffie
Adidas gazelle
nieuwe formule 1 seizoen 2024
trendy bril heren
auto
Voetbal derby's
up