Dé handleiding voor vrouwen
3 minuten
8 januari 2024
28 mei 20244 minBoudewijn
Altijd al willen weten hoe zaalhockey werkt? Wij van Echte Heren leggen het jou uit. Zaalhockey is een variant van het traditionele veldhockey, gespeeld in een overdekte zaal. In tegenstelling tot veldhockey, waarbij het spel plaatsvindt op een gras- of kunstgrasveld, wordt zaalhockey gespeeld op een harde ondergrond, wordt gespeeld in een sporthal. Deze sport heeft een aantal unieke kenmerken en ook de regels van zaalhockey verschillen met die van veldhockey. Hieronder leggen wij meer uit, dus lees snel verder!
Het speelveld bij zaalhockey is aanzienlijk kleiner dan dat van veldhockey. Het veld is minimaal 36 x 18 meter en maximaal 44 x 22 meter en is omringd door lage balken. Deze balken zijn een belangrijk onderdeel van het spel, omdat de bal er tegenaan gespeeld kan worden. Andere belangrijke aspecten van zaalhockey:
Stick: de sticks die worden gebruikt zijn anders dan bij veldhockey en het is dan ook niet mogelijk om met een veldstick te spelen.
Schoenen: schoenen met een platte zool worden aanbevolen voor betere grip op de harde ondergrond.
Zaalhockeyhandschoen: zaal hockeyhandschoenen zijn verplicht. Deze voorkomt dat je jouw handen openhaalt aan de vloer bij bijvoorbeeld het blokken. Ook zorgt een handschoen voor bescherming wanneer een bal of een stick tegen je hand aankomt. De zaalhockey handschoen is anders dan bij veldhockey.
Bitje: een bitje is verplicht bij zaalhockey, net zoals bij veldhockey. Ondanks dat de bal niet hoog gespeeld mag worden, is het bij het schieten op goal nog steeds mogelijk dat de bal via een omweg richting het gezicht of mond gaat.
Teams en speelduur: een zaalhockeyteam bestaat uit zes spelers: vijf veldspelers en één doelman. De wedstrijdduur is doorgaans 2 x 20 minuten, met een korte pauze van vijf minuten. Bij jeugdcompetities kunnen de tijden variëren.
De regels van zaalhockey verschillen op enkele cruciale punten van die van veldhockey:
Bal laag houden: de bal moet altijd laag over de grond gespeeld worden. Een hoge bal is alleen toegestaan bij een doelpoging (onder strikte voorwaarden).
Niet slaan: in zaalhockey mag de bal niet geslagen worden. Spelers moeten de bal pushen, wat betekent dat ze de bal voortduwen met de stick.
Vrije slagen: vrije slagen moeten altijd indirect zijn, wat betekent dat de bal een andere speler moet raken voordat er een doelpunt kan worden gescoord.
Lengte wedstrijd:
Aantal spelers:
Zijlijnen:
Veld:
Gerelateerde artikelen